Hoe werkt parkeren via P+R? (2024)

P+R staat voor 'Park and Ride' oftewel: parkeren en toch doorrijden, maar dan met het openbaar vervoer. De officiële Nederlandse lezing is 'Parkeer en Reis'.

Goedkoop of zelfs gratis

P+R is een manier om auto's uit drukke stadscentra te weren. Om je te overtuigen van deze parkeergelegenheden gebruik te maken, zijn de tarieven heel voordelig. Soms parkeer je zelfs gratis. Ook je ov-reis richting het centrum, via het openbaar vervoer, is vaak gereduceerd of zelfs óók gratis. Voor wie vaak van P+R gebruikmaakt, bieden sommige gemeenten abonnementen.

Verschillende regels

De parkeergelegenheid is speciaal voor bezoekers van de stad. Het is dus niet de bedoeling dat omwonenden het als een goedkope dagelijkse stalling gebruiken. Daarom zijn er regels opgesteld waaraan je moet voldoen om in aanmerking te komen voor het goedkope tarief. Deze regels verschillen per gemeente, maar ook per parkeerplaats. Het is dus altijd verstandig om de regels van de P+R van je keuze vooraf op te zoeken.

In het overzicht hieronder geven we aan op welke regels en voorwaarden je moet letten. Helemaal onderaan vind je een overzicht van links naar de P+R-spelregels van de grote steden in Nederland.

Let op de volgende zaken:

Bij sommige P+R’s moet je vooraf reserveren. Dit is bijvoorbeeld het geval bij de P+R bij het Bronovo ziekenhuis in Den Haag.2. Hoe laat kom je aan?

Het parkeertarief kan afhankelijk zijn van je aankomsttijd. Zo kan het zijn dat je voor 24 uur parkeren niet 1 euro betaalt, maar 8, omdat je vóór 10 uur ’s ochtends je auto weg hebt gezet.3. Wanneer kom je aan?

Bij sommige P+R’s geldt het aangepaste tarief niet wanneer er in de buurt evenementen zijn. Denk hierbij aan de P+R bij de Amsterdam ArenA: wanneer er een voetbalwedstrijd of concert in de ArenA of Ziggodome wordt gehouden, geldt het goedkope tarief bijvoorbeeld niet.4. Hoe lang mag je maximaal staan?

Vaak geldt een maximale parkeerduur. Daarbij moet je ook nog controleren wanneer je lang mag blijven staan: door de week kan een kortere maximumduur gelden dan in het weekend, bijvoorbeeld. Overschrijd je deze termijn, dan kan het zijn dat je over de resterende uren een vol tarief betaalt.5. Reis je door met het ov?

Let op: wanneer je niet verder reist met het openbaar vervoer, geldt het speciale tarief (meestal) niet. Je hebt echter ook P+R’s waar je tegen een gereduceerd tarief een taxi kunt reserveren.6. Wanneer reken je af?

Het moment van betalen verschilt per parkeergelegenheid. Het kan zijn dat je direct na het neerzetten van je auto bij de automaat een uitrij- en/of ov-kaart afrekent. Het kan ook zijn dat je alleen je ov-kaart haalt, en pas bij terugkomst de parkeerplaats betaalt.7. Waar betaal je mee?

Niet overal kun je met contant geld betalen. Omdat de parkeerplekken afgelegen liggen en er dus geen voorzieningen in de buurt zijn, kun je er maar beter zeker van zijn dat je een pin- of creditcard met voldoende saldo tot je beschikking hebt.8. Hoeveel mensen mogen met korting meereizen, per auto?

Je betaalt per auto natuurlijk één keer het parkeertarief. Reis je vanuit die auto door met meerdere personen, let dan goed op of je passagiers een eigen ov-ticket nodig hebben, of dat je deze kunt delen. En geldt ook voor hen nog een gereduceerd tarief?9. Vanaf waar in de stad reis je terug naar de P+R?

Dit is een echte instinker. Het voordelige parkeertarief kan achteraf omslaan naar een vol tarief (bijvoorbeeld 3,50 euro per uur, in plaats van 1 euro voor 24 uur), wanneer je niet vanaf het centrum van de stad terugreist naar de P+R. Het kan namelijk zo zijn dat het goedkope tarief alléén geldt wanneer je laatste check-in binnen de centrumzone van de stad ligt. In Amsterdam is dit het geval.

De reden hierachter is dat P+R voor een bezoek aan het drukke centrum bedoeld is, en niet enkel om parkeerkosten te besparen. Reis je met de auto naar een wijk buiten het centrum, dan zal je gewoon daar moeten parkeren en het daar geldende tarief moeten betalen.10. Wanneer check je uit bij het ov?

Let ook op het tijdstip van je laatste check-uit: bij sommige P+R’s mag deze niet langer dan een uur geleden zijn, wil je voor het gereduceerde parkeertarief in aanmerking komen.

Overzicht informatie per stad

Van enkele grote steden hebben we hieronder een link gezet naar de website waar je meer informatie kunt vinden. Staat de stad van jouw keuze er niet bij? Google gewoon 'P+R' en de naam van de stad. Ben je op zoek naar een locatie, kijk dan eens rond op deze pagina van de ANWB.Regels AmsterdamRegels RotterdamRegels Den HaagRegels UtrechtRegels GroningenRegels Almere

Hoe werkt parkeren via P+R? (2024)

FAQs

Hoe werkt parkeren via P+R? ›

P+R staat voor "Parkeer en Reis". Het is een handige manier om geld te besparen en de drukte in de stad te vermijden. Je parkeert je auto op een P+R-terrein net buiten de stad en reist verder met het openbaar vervoer.

Hoe werkt P&R parkeren? ›

Op een P+R terrein ontvang je geen parkeerticket en kun je niet met cash betalen. Je rijdt eenvoudig in met je kenteken en je betaalt met je betaalpas of creditcard. Bij het inrijden wordt je kenteken gescand. De slagboom opent automatisch* en je kunt je auto parkeren.

Hoe werkt de P R RAI? ›

Zo werkt P+R

Zorg ervoor dat tijdens uw terugreis uw laatste check-in in het OV altijd in het P+R centrumgebied is. Betaal binnen 1 uur na de laatste check-uit bij de betaalautomaat in onze RAI parkeergarage P1, P2 of P4. Na betaling kunt u zonder uitrijkaart de parkeergarage uitrijden.

Hoe werkt P+R Amsterdam? ›

Hoe werkt het P+R-kaartje? De GVB P+R-kaart uit de P+R-automaat geeft je recht om vanaf de P+R-locaties van gemeente Amsterdam twee ritten (heen en terug) te maken met een GVB tram, bus of metro. Na het inchecken bij de bus, tram of metro is het P+R-kaartje maximaal één uur geldig.

Kun je P en R reserveren? ›

Kan ik een P+R-parkeerplaats reserveren of informeren of er nog plek is? Nee, het is niet mogelijk om een plaats op een P+R te reserveren of om telefonisch te informeren of er nog plek is op een van de P+R locaties.

Is PR parkeren gratis? ›

Op de meeste P+R parkeerterreinen parkeer je gratis. Op de 52 betaalde terreinen in samenwerking met Q-Park kun je gemakkelijk en snel in en uitrijden met behulp van kentekenherkenning. Heb je een NS Flex-abonnement? Dan betaal je achteraf voor parkeren.

Hoe betaal je in een parkeergarage? ›

Parkeren met je eigen betaalpas

In bijna alle Q-Park parkeergarages en -terreinen kun je in- en uitrijden met je betaalpas. Alle Nederlandse betaalpassen en internationale creditcards (MasterCard, Visa) met het contactloos betalen logo zijn geschikt voor contactloos betalen bij Q-Park.

Hoe betaal je bij P R? ›

U gebruikt uw eigen OV-chipkaart of reguliere papieren OV-kaarten. Bij een aantal P+R kunt u ook GVB P+R-kaarten gebruiken. Reis in het OV niet met uw betaalpas, creditcard, mobiel, smartwatch, barcode ticket, of OV-kaart via de app.

Wat kost P&R? ›

P+R prijzen 2024
Regulier uurtariefReizigerskorting dagtarief
AMSTERDAM-P+R Comeniusstraat€ 2,16€ 7,00
APELDOORN-P+R Laan van de Mensenrechten€ 3,22€ 6,00
ASSEN-P+R Stationsplein€ 2,69€ 4,50
BERGEN OP ZOOM-P+R Parallelweg€ 1,94€ 4,50
50 more rows

Hoeveel kost P&R RAI? ›

Parkeren bij de RAI zelf

Je betaalt in 2024 €5,50 per uur of maximaal € 33,00 per dag. Reserveer je van te voren via de webshop, dan ben je nog goedkoper uit. Dan zijn de kosten € 27,00 voor een dag. Je betaalt op kenteken, dus je hebt geen gedoe met kaartjes of bonnetjes.

Wat betekent P&R? ›

P+R staat voor 'Park and Ride'. Deze parkeerterreinen zijn bedoeld voor mensen die hun auto parkeren en verder reizen met het openbaar vervoer naar hun uiteindelijke plaats van bestemming.

Wat kost een P en R GVB kaart? ›

Prijs
Tarief
1 persoon€ 6,00-
2 personen€ 6,00-
3 personen€ 7,00-
4 personen€ 8,50-
1 more row

Hoe werkt P en R Breukelen? ›

De parkeergarage is toegankelijk tussen 5.00 en 23.00 uur. Tussen 23.00 en 5.00 uur is de parkeergarage P1 gesloten voor inrijden. Uitrijden kan altijd, 24 uur per dag. Met het openstellen van deze parkeergarage vergroten we de capaciteit van P+R Breukelen (P1, P2 en P3) met ongeveer 200 plekken.

Hoe lang mag je op P&R parkeren? ›

U parkeert niet langer dan 72 uur. Na 72 uur geldt het normale tarief van 0,50 euro per 14 minuten. Het dagtarief is 21 euro. Nadat u bent uitgecheckt met uw OV-chipkaart, biedt u uw parkeerticket en uw OV-chipkaart aan bij de betaalautomaat.

Hoe werkt P en R Amsterdam ArenA? ›

Hoe werkt P+R Parkeren in Amsterdam? Koop (P+R) GVB kaarten OF reis met eigen ov-chipkaart naar Amsterdam Centrum en terug. PAS op: U krijgt geen korting als u in het ov hebt in- en uitgecheckt met uw betaalpas, credit card, mobiel, smartwatch of barcode e-ticket, zoals een ov-kaart via de app.

Wat kost P&R Amsterdam? ›

Het kost € 1 per 24 uur behalve op werkdagen voor 10.00 uur. Dan kost parkeren € 8 voor de eerste 24 uur. Parkeerduur voor het voordelige P+R parkeertarief? Op de meeste P+R locaties kunt u maximaal 96 uur parkeren voor het voordelige P+R parkeertarief.

Hoe werkt PR Breukelen? ›

P+R Breukelen is bedoeld voor automobilisten, in het bijzonder forensen, die de overstap op het openbaar vervoer willen maken. Parkeren door langparkeerders, bezoekers of werknemers uit de omgeving wordt ontmoedigd. Betaald parkeren kan naar verwachting op maandag 26 augustus 2024 worden ingevoerd.

Hoe werkt Reizigerstarief Q-Park? ›

Makkelijker in- en uitrijden

Het kenteken wordt gescand en het bedrag verschijnt op het display. Door een OV-chipkaart of e-ticket aan te bieden, wordt automatisch reizigerskorting berekend. Vervolgens is het betalen met betaalpas, creditcard of NS-Business Card en de reiziger kan zijn weg vervolgen.

Hoelang mag je op een PR staan? ›

De maximale parkeerduur in de P+R is 96 uur. Voor P+R RAI is dat 24 uur. Na deze tijd betaalt u het normale parkeertarief.

Hoe werkt parkeergarage met kentekenherkenning? ›

Kentekenparkeren is een handige manier om een parkeerkaartje te kopen. Het grote verschil is dat u geen parkeerkaartje meer uit de parkeerautomaat krijgt. U toetst uw kenteken in, geeft de gewenste parkeertijd aan en betaalt met uw pinpas of creditkaart. Het systeem registreert de betaling op een centrale plek.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Dr. Pierre Goyette

Last Updated:

Views: 6045

Rating: 5 / 5 (50 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Dr. Pierre Goyette

Birthday: 1998-01-29

Address: Apt. 611 3357 Yong Plain, West Audra, IL 70053

Phone: +5819954278378

Job: Construction Director

Hobby: Embroidery, Creative writing, Shopping, Driving, Stand-up comedy, Coffee roasting, Scrapbooking

Introduction: My name is Dr. Pierre Goyette, I am a enchanting, powerful, jolly, rich, graceful, colorful, zany person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.